Nu, nu ai fost si sunt convinsa ca nici nu stii de existenta lor!
Nici eu nu am auzit nimic despre ele, desi sunt din zona. Dar zilele acestea ma uitam pe un catalog de prezentare a atractiilor turistice din Tinutul Buzaului, catalog ce l-am primit din partea celor de la Consiliul Judetean Buzau, si am ramas surprinsa. Trebuie sa recunosc ca au facut o treaba minunata, in sfarsit incepem si noi (municipiul Buzau) sa oferim valoare obiectivelor turistice!
Astazi vreau sa va prezint o a doua minune a naturii din municipiul Buzau, dupa Vulcanii Noroiosi. Este vorba de Babele de la Ulmet.
Numele l-au "mostenit" de la surorile mai mari din Muntii Bucegi. Asemanarea cu Babele Muntilor Carpati este izbitoare, iar printre localnici acestea sunt cunoscute si pentru legendele lor. Cea mai cunoscuta este legenda uriasilor care au existat candva pe aceste tinuturi.
Dar ce sunt in realitate Babele de la Ulmet?
Aceste Babe sunt niste trovanti, forme elipsoide regasite intr-un strat de nisip sau gresie friabila, cimentata de apele calcaroase. Cu alte cuvinte sunt martori ai trecerii timpului, cu forme ciudate.
Cum ajungem la Babele din Tinutul Buzaului?
Asa cum le spune si numele, aceste Babe se regasesc la iesirea din satul Ulmet, un sat micut langa Bozioru.
Punctul de plecare este orasul Buzau ( DN10 Buzau - Brasov). Vom avea de parcurs aproximativ 45 de kilometri cu masina si inca 2 kilometri pe jos. Drumul merge drept pana la intrarea in satul Magura, unde vom face dreapta spre Parscov (DJ203L), trasversam Raul Buzau si continuam calatoria spre Bozioru prin satele: Lunca Frumoasa - Cozieni - Balanesti - Cocarceni - Ulmet. Chiar la intrarea in satul Bozioru trebuie sa faci stranga spre Ulmet, de aici mai ai de mers aproximativ un kilometru si jumatate, pe un drum de tara.
Odata ajunsi in Ulmet poti lasa masina la intrarea in sat si de aici sa mergi pe jos pana la dealul Babelor inca 2 kilometri, sau poti merge cu masina pana la iesirea din sat. De aici insa nu mai ai incotro si trebuie sa o iei pe jos. :)
Apeleaza la ghizi turistici locali, gratuit!
Te sfatuiesc sa apelezi la un "ghid turistic" local :) Copii din sat sunt binevoitori si vor merge cu tine pana la trovanti, daca ii rogi. In felul acesta economisesti timp, energie si nervi in gasirea acestor minunatii ale naturii, pentru ca, din pacate, nu sunt indicatoare turistice.
Babele de la Ulmet se gasesc la o inaltime de 500 metri. Cea mai inalta formatiune stancoasa atinge 2 metri, iar majoritatea au forme ovale sau de OZN. Cararea ce duce in varful dealului este impanzita de trovanti cu diferite forme si dimensiuni. O sa fie o placere sa te odihnesti la soare admirand pajistea verde din jurul tau!
BONUS!
Daca mai ai timp, ar fi pacat sa nu vizitezi si vestigiile rupestre de la Nucu-Alunis (comuna Bozioru) sau comuna Colti recunoscuta pentru Muzeul Chihlimbarului, aflata la doar 15 kilometri distanta.
Programul de lucru al muzeului este de Miercuri - Duminica intre orele 10:00 - 18:00, iar pretul biletului este de 6 lei / adult, 1.5 lei pentru elevi/studenti, iar pentru pensionari intrarea este gratuita :)
In plus aici exista si un magazin de suvenururi de unde poti achizitiona la preturi foarte bune obiecte din chihlimbar.
Si daca eu nu te-am convins sa vizitezi Babele de la Ulmet, te invit sa dai click aici si sa vezi o panorama 3D a zonei. Acest site m-a convins sa imi fac bagajul si sa plec in acest week-end pe meleagurile natale!
Cu siguranta te vei indragosti si tu de aceste locuri minunate!
Cu drag,
Elena - Dor de vacanta
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu